Članki za poglobljeno 
razumevanje konj:

Konjeništvo 'železne dobe' ali 'brezžična' konjesrčnost?

- Neja Meta Rojc

Na treningu, sem učencu, ko je bil dovolj zrel, z dobrim ravnotežjem, usklajenim gibanjem s konjem ter z natančno, mirno in odločno telesno komunikacijo, rekla, da sedaj sledi preizkus - jahanje brez vsega, usmerjanje brez vajeti.
Mlademu fantu na konju so se zasvetile oči: 'Wireless jahanje, a?'
'Ja, wireless', se zasmejim. Kakšna dobra pogruntavščina. Tehnologija se je razvila, konjeništvo pa še kar naprej ostaja v železni dobi, kjer konje usmerjajo z bolečim železom v ustih, priganjajo z železnimi ostrogami, zabijajo železne podkve v njihova kopita in jih držijo za železnimi rešetkami.

Res je, da wireless potrebuje dobro izgrajen sistem povezave za učinkovit prenos podatkov in ravno tako je potrebno veliko več treninga, predvsem pa dela na sebi, da pridemo do te stopnje s konjem, ampak, kaj ni vredno? Kaj ni to tudi ena od oblik napredka?
Všeč mi je izraz brezžičnost, kot prispodoba za novo dobo v konjeništvu, ki temelji na zavestni, obojestranski komunikaciji, čutnem, torej srčnem konjeništvu, zato mu pri nas zanalašč pravimo konjesrčnost.

Večinoma vse na čimer temelji običajni in klasični trening, so odzivi konja, ki se trudi, da si olajša bolečino ali se ji poskuša izogniti. Brzde, ostroge, podkve in rešetke ne bi smele biti del našega skupnega življenja s temi skrajno senzitivnimi bitji.

Železna doba v konjeništvu pa ni samo uporaba mučilnih orodij, pač pa je naša osnovna drža vzvišenosti nad Življenjem. Posledično zaradi te drže tudi naša življenja usmerja strah in izogibanje takšni in drugačni kazni. Pomislite zares iskreno na vsa področja svojega življenja in poglejte zakaj ste tam kjer ste. Sistem to zelo dobro izkorišča. Pravzaprav nas drži v takem ostrem primežu, da nimamo niti časa, niti prostora, da bi spoznali same sebe in ugotovili zakaj smo zares tukaj in kaj je naše največje hrepenenje.

Ko odvržemo železna orodja prisile in boleče dominance pri konjih, se nam odpre čisto nov svet, ki nam daje možnost, da rastemo ter postanemo več, kot smo kadarkoli bili. Tako v odnosu s konji, kot v odnosu do Življenja samega.

Zato se pri Kironu zavzemamo za evolucijo v konjeništvu, z našim delom, ozaveščanjem, ter s proizvodi, predvsem brezžvalnimi uzdami, ki predstavljajo kampanjo:
Ustvari povezavo, ne bolečine!