Članki za poglobljeno 
razumevanje konj:

Ko se učimo iz globin konjevih modrosti… 

- Neja Meta Rojc

Globoko jezero modrosti, ki se skriva v konjskih očeh zre v človeštvo že tisoče let in že tisoče let nas čaka, nas vabi… Niso nam ponudili svojega hrbta za transport in šport, pač pa nam ponujajo možnost, da nas ponesejo v višje nivoje bivanja, da nam odkrijejo poti do rajskih kvalitet, do izrazov naše duše in nas popeljejo v nov, veliko bolj zavestni svet, ki prihaja. 

Osnovno poslanstvo Kirona se odraža v raziskovanjih in učenju iz neskončnih dimenzij modrosti, ki jih utelešajo konji in so ključnega pomena za naš življenjsko-duhovni razvoj.  

Trening osebne rasti in samo-raziskovanja nas je preko izkustev popeljal skozi različne ravni  naše biti in globina v konjskih očeh nas je vabila, da smo se vseh dotaknili še globlje in jih nato povezali v prenovljeno celoto. Tako močno smo brskali po sebi, iskali odgovore, raziskovali nedoumljive globine konj in nas samih, se smejali, jokali, bili osupli in včasih tudi šokirani; bili so trenutki, ki so spreminjali življenje, nekajkrat bojda celo reševali in bili so trenutki, ko smo sami v sebi prišli domov, ganljivi in veličastni.

Zato je tudi neke vrste psihoanaliza in brskanje po sebi, zgolj začetek. Pravi čudež se zgodi, ko začnemo raziskovati, čemu so pravzaprav namenjene naše slabosti, rane in bolezni. Ko začnemo odkrivati skriti potencial, ki se skriva v njih in nato, ko začnemo kaliti seme njihove naloge; takrat pravzaprav šele stopimo na pot mitološkega Kirona, ki je v svoji najgloblji rani, našel svojo največjo moč. 

Človek ni definiran znotraj nikakršnih okvirov (psiholoških, socialnih,...) in ravno tako ne konj, in to je tisto, kar nam nudi, da izkusimo svojo pravo bit in neizmerno globino svobode, po kateri verjetno vsi hrepenimo. 
S svojim zgledom in široko odprtim srcem, nas učijo, kako naj naše telo, naše celotno bitje stopi na pot svojega lastnega srca.  In verjemite, da to v tem času potrebujemo bolj, kot kdaj koli prej.Konji nas vodijo skozi celo pot: tiho opazujejo naš boj, se pritožujejo nad maskami -rigidnimi lažnimi jazi, nas podprejo, ko zgolj zaslutimo svojo lastno resnico, naj bo še tako nenavadna in nas odnesejo (včasih celo med svetovi), točno tja, kamor moramo priti. 

Največje darilo pri delu s konji je, da nam nenehno nudijo povratno informacijo naših dejanj. Včasih se niti ne zavedamo, da govorimo eno, naše telo in energija pa čisto nekaj drugega. Konji odgovorijo na pristnost in jasnost ter zahtevajo od nas, da stopimo ven iz naše glave v telo. Gnani smo od ambicij, ki sploh niso naše, medtem, ko nam srce kriči čisto neka drugega. Konji se odzovejo na srce, na čustva. Mentalna hotenja jih ne zanimajo. Vodijo nas po poti povezanosti med srcem, telesom in umom.  

Če začutite klic, ste dobrodošli, da se nam pridružite pri programih Kironovih učenj:

Trening osebne rasti s konji
Celostni tečaj jahanja
Ples s konji
Sakralna ježa