CENTER KIRON KIRONOVA UČENJA KONJESRČNI MLADI ČLANKI
Članki za poglobljeno razumevanje konj:

Kaj bi moral vedeti predno se vpišem v jahalno šolo

(če mi je mar za dobrobit konja)?

NEJA META

Vedno, ko so živali vpletene v človeški zaslužek je dobro biti previden. Oskrba živali ni poceni in da bi nadoknadili izgubo so živali velikokrat potisnjene na rob svojih zmogljivosti in v hude psihološke stiske. Glede na to, da nas ljubezen do živali po navadi pripelje do tega, da za njihovo bližino prispevamo svoj denar, je dobro, da se prej pozanimamo, če s tem morda ne podpiramo mučenja živali. 
Zavest v konjeništvu se tudi počasi dviguje. Še par let nazaj ni bilo druge, kot da si del mučenja, če si želel biti s konji. Danes je drugače in upam, da bo v prihodnosti vedno več takih centrov, ki ponujajo stik s konjem na višjem in bolj etičnem nivoju. Kot odgovorni začetnik je fino, da se pozanimate vsaj o štirih osnovnih rečeh, ko izbirate svojo šolo jahanja: Kakšna je omejitev v kilogramih za jahača? Jahalni centri, ki nimajo omejitve glede kilogramov za svojo vrsto konj, ne dajo prav veliko na dobrobit konja. Če jahalni center nima te odgovornosti jo imejte vsaj vi, še posebej če tehtate nad 80kg, je prav, da vprašate, če imajo primernega konja za vas. 
Je začetni tečaj individualen ali poteka v skupini? Večina jahalnih centrov iz ekonomskega stališča raje vidi, da imajo skupinske ure učenja jahanja, z več konji naenkrat. Centru se to seveda bolj splača, konjem pa žal ne. Učitelj jahanja ne more biti enako pozoren na vse jahače in napaka enega lahko povzroči kar precejšne posledice za celotno skupino. Še posebej za začetnike je tako jahanje lahko kar precej nevarno. Predno je jahač sposoben vzeti vajeti v svoje roke, se mora naučiti dobrega ravnotežja in popolnega obvladanja svojega telesa v hodu in kasu. Kar pomeni, da je za začetnika nujno da prvih nekaj ur (več ko jih, bolje je) prejaha na lonži (dolga vrv, s katero učitelj vodi konja v krogu), kar pa pomeni individualno učenje jahanja. Če jahač dobi vajeti prezgodaj, daje s svojim telesom konju nenamerno mešane ukaze, na katere se konj seveda odziva, česar se pa jahač ne zaveda in zato konja po navadi še neupravičeno kaznuje. Konji so tako v velikih stiskah, saj ne razumejo, kaj se od njih zahteva. Prvih deset ur bi moralo nujno biti individualnih. Če jahalni center nima predvidenih si jih poskusite zagotoviti sami (četudi z doplačilom). 

Ne pozabite, ta svet oblikujejo potrošniki. Naše bolj etične zahteve lahko spremenijo marsikaj. Kot potrošniki imamo kar precejšno moč. Naša odgovornost je, da se zavedamo kaj v resnici s svojim denarjem vsakodnevno podpiramo in kakšen svet s tem ustvarjamo!

Obstaja možnost uporabe uzde brez brzde? Brzda je železo v konjskih ustih, kamor ne spada in povzroča precejšnjo bolečino. Seveda je še toliko huje, če brzdo uporablja nevešč jahač, ki lovi svoje ravnotežje z rokami, kar pomeni, da se lovi na vajetih in s tem povzroča konju hudo in nepotrebno trpljenje. Le zelo izkušen jahač je z brzdo sposoben povzročiti manj bolečine. Uzda brez brzde je idealna rešitev za začetnike in za konje. Je pa res, da zahteva več pozornosti, ker konju ne dajemo več ukaza z ostro bolečino, temveč od nas zahteva bolj jasno telesno komunikacijo. Ampak tako se lahko naučimo bolj prisotnega, gracioznega in sinhronega jahanja. Poleg tega je pa čudovit občutek, ko enkrat spoznate izredno senzitivnost konja in spoznate, da ga dejansko lahko ustavite zgolj z izdihom. Koliko ur na dan delajo šolski konji? Po raziskavah naj bi že po petnajstih minutah veščega jahanja škodovali konjevi hrbtenici. Začetnik, dokler ne ujame ritma in osvoji ravnotežje pa je še toliko večje breme za konja, zato je treba biti tu še posebej pozoren na dobrobit šolskih konj, ki pa imajo večino opravka zgolj z začetniki. Ponekod delajo po več ur na dan, kar je povsem nedopustljivo, še posebej pri klasičnem treningu. Kako lahko na prvo oko prepoznam dober jahalni center, kjer jim je pomembna dobrobit konja? Najhitreje po tem, če so konji zunaj, v izpustu ali na pašniku, imajo dovolj prostora za gibanje in za medsebojne odnose. Taki konji so tudi veliko bolj umirjeni in manj nervozni, kot tisti, ki svoje dneve preživljajo zaprti v bokse. Veliko dobrega pa lahko pričakujete tudi v centrih, kjer konji ne nosijo več železnih podkev.
Center Kiron deluje v okviru društva za poglobljeno ekologijo TERRA ANIMA.