CENTER KIRON KIRONOVA UČENJA KONJESRČNI MLADI ČLANKI
Je šola v kateri konji postanejo naši učitelji, vodniki in prijatelji. Šola KonjeSrčnosti je tako obenem tudi velika šola za Življenje. KonjeSrčnost je nova beseda, ki smo jo uvedli zanalašč, saj postavlja nove temelje odnosa s konji. Vabljeni k vpisu!
šola KonjeSrčnosti V nasprotju s konjeništvom se KonjeSrčniki od konjev učimo. Posnemamo njihove vrline in tako postajamo prijaznejši, polnejši in bolj odgovorni do sveta v katerem živimo. 
{ }
Jesenski termin 2021 Šole KonjeSrčnosti
zajema štiri sobote, vsake 14 dni (skupaj 26 učnih ur). 18.9., 2.10., 16.10., 30.10. 2021
od 10h do 15h
Prispevek za celotno šolanje je 180€. Šolanje je primerno za otroke, ki so stari med 8 in 14let in so pripravljeni, da osvojijo 'konje&srčne' vrline.

Nekaj aktivnosti s konji je skupinskih,

vzporedno pa poteka tudi individualno delo

z vsakim posebej, zato prosim pripišite v

prijavo, če je kaj takega pri vašem otroku,

čemur želite, da se intenzivneje posvetimo. 

Izven terminov šolanja pa vabljeni na individualne ure Odraščam s konjem.

Prijave se sprejemajo do zapolnitve mest

na neja.meta@gmail.com

Kaj vse se učimo v šoli KonjeSrčnosti?
V majhni skupini se na čudovit dan dobimo med čredo konj, se uglasimo na njihovo mirnost in pozornost, nato pa se preko različnih vaj in iger s konji učimo pristne 'konjelogije'. Delo s konji temelji na prvinah naravnega in čutnega konjarstva, kar pomeni, da konja ne nadvladujemo z pretirano uporabo opreme in sile, pač pa spreminjamo sebe, v bolj zavedno, prijazno in naravno bitje s katerim konj z veseljem sodeluje. 
Učili se bomo tudi boljše in večje uporabe čutil, ki nas naredi bolj pozorne na sporočila svojega telesa, okolice in s tem tudi boljšega razumevanja konj. Aktivnosti s konji so tako bolj varne in bolj kot smo prisotni, bolj se tudi počutimo povezane z vsem, kar nas obdaja. Medtem, ko spoznavamo govorico konj se učimo, kako pravzaprav navezati pogovor, da nas konji “slišijo” in kako poslušati, ko konji “spregovorijo”. Ta orodja pridejo zelo prav tudi drugod v življenju, pri razumevanju vsega, ki je drugačno od nas.
In ker se dobro jahanje začne pri našem telesu, bomo delali vaje za zavedanje telesa, boljšo koordinacijo in ravnotežje. Pri jahanju pa ne uporabljamo brzde in trdih sedel, otroci jahajo večinoma le na mehki podlogi, kjer je stik s konjem in učenje gibanja najbolj optimalno.
Vsako srečanje bomo zaokrožili z ustvarjalnostjo, s katero bomo poglobili in izrazili svoje vtise ter izkušnje. Skratka delo s konji nam vedno znova ponuja neomejene možnosti za učenje in razvoj. Kdo ve, kaj vse so nam še pripravljeni razkriti. Nekateri otroci hodijo na šolanje že več let in vedno se učimo česa novega pod taktirko naših konjskih učiteljev. Poleg vsega pa je vedno veselo, zanimivo, pestro in zabavno.
Pri konjeSrčnih aktivnostih so vedno prisotni trije nivoji, ki se med seboj prepletajo in sodelujejo. Ti trije nivoji so tudi osnova za celostni pristop, ki ga zagovarjamo in živimo v Centru Kiron:
1. Telo. Največ poudarka je seveda na telesu. Na telesni govorici (neverbalni komunikaciji torej), na gibanju, na sinhronosti med telesno govorico in namenom, na notranjem ravnotežju, ki je pogoj za pravo zunanje ravnotežje, na vajah za ozaveščanje telesa, na učenju tehnik sproščanja in še kaj… Otroci se v raznoraznih aktivnostih s konji naučijo vsega tega, predvsem pa se naučijo sprejeti odgovornost za svoje telo in za svoja dejanja, seveda na spoštljiv in varen način.
2. Srce. Na tem nivoju razvijamo rahločutnost, nežnost, mirnost, ljubeznivost, empatijo in intuicijo. Konji imajo prednost v tej šoli, saj že sami po sebi zaradi velikosti in moči vzbujajo spoštovanje in zato (seveda če z njimi delamo na lep, drugačen način), učijo o Srčnih vrednotah veliko bolje, kot kdorkoli.
3. Duša. Z različnimi zvrstmi umetniškega izražanja poglobimo svoja izkustva s konji in pokukamo pod tančico resničnosti, kjer razkrivamo njen večji, včasih tudi čarobni pomen. Tako se za otroke odpirajo poti do dušnega nivoja, ki je v tem svetu žal velikokrat prezrt in zato še kako potreben.
Center Kiron deluje v okviru društva za poglobljeno ekologijo TERRA ANIMA.