CENTER KIRON KIRONOVA UČENJA KONJESRČNI MLADI ČLANKI
Trening Osebne Rasti s Konji  Treningi osebne rasti so individualna, ne-jahalna srečanja s konji, kjer skozi različne aktivnosti z njimi Celostno raziskujete Resničnega sebe in se učite iz Globin konjevih modrosti.
Trening mu rečemo, ker ob konjih resnično treniramo speče ali še nerazvite vrline našega telesa in našega celotnega bitja. Namesto, da mi treniramo njih, prosimo konje, da trenirajo nas. Kdo moram biti, da lahko stojim ob tako mogočnem bitju? Kaj vse mi lahko odkrije, kam vse me lahko pelje? Če ne splezam na njegov hrbet in ga pustim svobodnega, kam me lahko njegova prisotnost v resnici odnese? Pustite jim, da vas povzdignejo v višje zavedanje, ki je ob njih tako zelo v telesu in širjenju kapacitet naših občutenj. Najbolj mogočna bitja so obenem najbolj senzibilna. Učijo nas kako naj kultiviramo svojo senzibilnost, ki je temelj resnične moči.
Trening lahko poteka na dva načina: Prvi način dela je s pomočjo kart (arhetipi konjskih modrosti), katera vas popelje na eno izmed 40ih izkustvenih učenj v interakciji s konji. Lahko imate že vnaprej pripravljeno vprašanje glede osebnega razvoja, na katerega morda že dolgo ne najdete odgovora, ali pa prepustite, da NaKljučJe odpre vrata vašemu srečanju s samim seboj in učenju, ki je v tem trenutku najbolj aktualno za vaš razvoj. Drugi način pa je, da si izberete svoj specifični trening vrlin, za katere že veste, da jih potrebujete. Vrline so naštete spodaj, lahko pa pobrskate tudi po Kironovi strani in si naročite svoj unikatni trening.
Vabljeni na izziv, kjer se intenzivno, preko interakcije s konji, na vse možne načine posvetimo učenju določene vrline, raziskovanju sebe ali reševanju določenega problema. Boste videli kakšna neverjetna obzorja se nam odprejo, ko enkrat konjem odvežemo vrvi in odvržemo sedlo. Treninga se lahko udeležite enkratno, ko zaslišite klic ali pa si organizirate periodične treninge, glede na svoj zastavljen cilj. Cena za 90 minutno raziskovanje je 90€. Za prost termin mi pišite na neja.meta@gmail.com, s pripisom za kateri način dela oziroma za katero vrlino ste se odločili. Izkušnje s konji niso potrebne.
Specifične vrline, katere učijo konjski mojstri: 
- Razvoj empatije Empatija nas ne dela preveč občutljive, pač pa nam ponuja ključe do razumevanja vsega neznanega. Učenje empatije z živalmi je veliko lažje kot učenje empatije s človekom, kjer nas moti kaotična frekvenca njegovih misli. Empatični receptorji so v spečem stanju, dokler jih ne aktiviramo. Določena intenzivna čustva nam jih samodejno aktivirajo, sicer pa ne znamo uporabljati empatije kot vstopa v knjižnico neskončnih znanj. Empatija ne samo, da nudi vpogled v znanje, temveč ima tudi moč, da to znanje vgradi v človeka in ga spremeni na celični ravni, kar je čudovita Pot za zdravljenje ter za izgradnjo človekovega poslanstva. - Doživljanje sebe v interakciji s konjem Kdo smo, ko ne samo, da stojimo ob mogočnosti, vitalnosti, čutnosti, odzivnosti, budnosti,…katere uteleša konj, ampak ko smo soočeni s taistimi kvalitetami znotraj sebe? Kako se spremenimo, ko te kvalitete z resonanco ob konjih integriramo vase? Za tiste, ki imate morda strah pred konji, na ta način lahko spoznate, kaj je tisto, česar se resnično bojite? Verjemite, ni konj. Na tak način lahko zelo veliko spoznate o sebi.
- Komuniciranje z medsebojnim razumevanjem Kako 'govoriti', da bodo konji 'slišali' in kako 'poslušati', ko konji 'spregovorijo'. Konji za katere je lepo poskrbljeno in so navajeni, da jih ljudje 'slišijo' so zelooo 'zgovorni'. Ko enkrat vzpostavimo dialog s konjem, s tem pridobimo ustrezna orodja, s katerimi ga kasneje lahko vzpostavimo tudi z lastnim Življenjem, z Naravo, ali pa le za pristno medčloveško sporazumevanje. 
-Prebujanje ustvarjalnosti iz globin svoje notranjosti Na vhodnem portalu vseh velikih umetnosti vedno stojijo konji kot čuvarji prehoda in vodniki v svet ustvarjalnosti. Grška mitologija govori o krilatem konju Pegazu, ki je z vsakim korakom, ko se je dotaknil tal, ustvaril izvir navdiha, iz katerega so pili vsi veliki umetniki. Pri nas imamo takega s pipico, če si le upate narediti požirek inspiracije;) Ta del ni samo namenjen prebujanju hobi ustvarjalnosti, pač pa poglobljenem raziskovanju, kaj je tisti vaš unikatni ustvarjalni prispevek, katerega vaša duša želi predati svetu. Vsak ga ima, le da ga vsakemu ne uspe najti ali pa ne najde načina, kako naj ga uresničiti, ali pa ne poguma. Ko imamo odgovor kaj, lahko s konji raziščemo tudi odgovor na kako in kdaj. 
- Spoznavanje čustvenega jezika in sporočil, ki se skrivajo za njimi Čustva pri človeku imajo dva izvora: dejanski je v telesu, ko nam lastno telo sporoča, kaj potrebujemo za vzdrževanje notranje homeostaze. Drugi, 'lažni' izvor čustev pa je v naših mislih in izhaja iz zunanjih pravil, primerjanj, družbenih ustrahovanj,… Problem je, ker je težko ločiti od kod čustvo izvira, dokler ne začnemo zavestno delati na prepoznavanju sporočil, ki se skrivajo za njimi. Konji imajo čustveno telo izredno močno razvito in z njim komunicirajo še bolj kot s svojim fizičnim telesom. Če hočemo sodelovati z njimi moramo k njim pristopiti z lastnim čustvenim telesom in včasih šele ob njih lahko vidimo, kakšno sploh je naše čustveno telo in kaj nam sporoča.
- Samozavedanje Sodobno življenje je polno dušilcev zavedanja. Kakšno je naše čustveno telo, kako teče energija v njem, kakšen glas ima lastna duša, v kaj nas prepričuje naša glava in kaj od nas v resnici hoče naše srce? Konji niso ljubitelji dušilcev in radi snemajo naše maske. Ko začnemo razvijati samozavedanje in načine povezovanja in interakcije z našimi konjskimi vodniki, obenem začnemo razvijati tudi zmožnost, da se povežemo z lastnim avtentičnim notranjim jazom. Ta povezanost in zavedanje je prvi korak proti razsvetljenju in en izmed največjih daril, ki so jih konji prinesli človeški rasi. 
- Postavljanje zdravih meja Meje postavljamo tam, kjer bi jih morali preseči in rušimo tam, kjer bi jih morali ustvariti. Tako je sodobni človek zazidal svojo lastno dušo in srce za nepredušen zid in porušil vse zidove, ki so ohranjali svetost njegovega telesa in čustev. In to počnemo intenzivno že najmanj dva tisoč let. Razvoj je tako onemogočen in človek postaja vedno bolj jezen, medtem, ko nam ravno jeza sporoča, da so bile naše meje podrte. Če hočemo biti kos Spremembam, moramo nujno popolnoma preobraziti naš sistem postavljanja meja. Svoboda ni le onkraj meja, temveč je tudi znotraj zdravih meja. Ko se naučimo meje postavljati konstruktivno, Življenje šele lahko steče.
-Združevanje zavedanja telesa z motoričnim planiranjem in verbalno komunikacijo Kaj sporočamo s svojim telesom in kaj je tisto, kar bi radi povedali sta velikokrat dve različni stvari. Posledica je lahko osamljenost in prepričanje, da nas nihče ne razume. Manj kot 30% samo sporočamo z besedami, ostalo sporoča naša mimika, geste in telesni ton. Konj se odzove na telo, beseda zanj nimajo pomena. Ob njih lahko izvemo, kaj v osnovi sporoča naše telo in ga s treningom lahko spremenimo, da bo sporočal to, kar bi dejansko radi povedali. Naučimo pa se tudi bolj zavestno brati sporočanje drugih teles. Ko enkrat uskladimo govorico telesa z jasnostjo misli in verbalnim izražanjem, komunikacija gladko steče in z izjemno lahkoto dosežemo, kar smo hoteli.
- Ustvarjanje svetega prostora Ustvarjanje svetega prostora je trenutek, ko se ustavimo in povemo Življenju, da smo tu. Ter ga povabimo, da spregovori z nami. Ko enkrat iz samo-zagledanosti, kar je osnova vsakega izmed nas, stopimo v vse-povezanost, lahko srečanje s čredo postane dejanje dušne kreativnosti, ko vsak gib, vsak dih, vsako občutenje, vsaka barva na novo vzpostavljajo našo celostnost in morda celo odgovori na naša najgloblja vprašanja. Učili se bomo kako vzpostaviti in vzdrževati svoj sveti oder življenja, kako aktivno poslušati sporočila življenja, ki dejansko utripa vse okoli nas, kako razumeti simbolni jezik in kakšne so 'šamanske' tehnike razbiranja sebe v očeh narave. 
- Razvoj višje-čutilnega zaznavanja Vsak od petih čutov ima tudi svoje 'duhovne' razsežnosti (kot je npr. jasnovidnost). Čuti so receptorji, vrata, skozi katera je omogočen stik z zunanjim svetom. Kako doživljamo svet je odvisno od tega kako razviti in delujoči so naši čuti. Konji, ker so plen v naravi imajo močno razvite vse čute, še posebno razvit pa je šesti čut. Pri človeku pa čuti močno propadajo, kar ga spreminja v robota. Če se hočemo povezati z življenjem in biti kos spremembam moramo delati na svojih 'vratih' preko katerih ostajamo del tega sveta. Po vrhu vsega se pa na ta način s telesom naučimo zaznavati večdimenzionalni prostor, kar močno spremeni naš omejen pogled na življenje. Ko zavestno delamo na svojih čutih ob prisotnosti konj, nam frekvenca njihovih močno razvitih čutov izredno pomaga.  - Iskanje Poti lastnega poslanstva Pot do samega sebe se največkrat začne z besedo ne. Ne, to nisem jaz. Če znamo postavit jasne meje svojega ne-ja, smo naredili že veliko. Včasih se zdi, da v nedogled govorimo samo ne, medtem ko se nam jasni Ja še ni razkril. Vse živali, ki so plen v naravi imajo močno izostrene čute katera Pot je tista, kjer je Življenje najmočnejše. Kar pa ni nujno najlažja pot. Od njih se lahko naučimo kako izbirati poti, ki niso zgolj bedno preživetje, od malih korakov, ki nam jemljejo energijo, do prepričanj, ki nas ločujejo od lastnega bistva. Konji nas učijo življenja na polno živetega, kar pa je možno samo če stojimo na svoji lastni, edinstveni Poti. 
- Delovanje z močjo namere in osredotočenosti S pomočjo konj bomo spoznamo kako negovati svoje močno jedro; kako doseči jasnost in doslednost v planiranju in postavljanju ciljev; ko iz svojega močnega jedra jasno fokusiraš svoj namen, te nič kaj dosti ne more več ustaviti. Človeški um je precej begajoč in prefrigan. To, da nam v življenju včasih ne uspe ni nujno, da je le posledica slabega fokusa, lahko, da je tudi posledica slabe doslednosti pri vzdrževanju določenega fokusa. Temu pravim 'fokus kondicija'- kako izgraditi svoje energijsko in umsko telo za dolžino proge, ki jo potrebuje določen fokus. V tem smislu ni boljšega kondicijskega trenerja, kot je konj. 
- Prepoznavanje telesne inteligence Telo ima svojo lastno modrost, katera presega pamet naše glave, a kaj, ko ga ne poslušamo več. Kako razbrati, začutiti in razumeti subtilna sporočila, s katerimi komunicira naše telo ter kako razumeti sporočila telesa, ki je na videz tako drugačno od našega. Lahko v ogledalu konja prepoznamo kakšne zgoščene čustvene energije pravzaprav sestavljajo naše telo? Kaj nam naše telo lahko pove o našem notranjem in zunanjem svetu? Kako se izraža in kako bi se želel izražati? Koliko smo sploh prisotni v njem? Na vsa ta in še mnoga druga vprašanja bomo iskali odgovore v interakciji s konjem.  - Prestop iz umske v srčno zavest Ljudje smo navajeni delati z razumom, zanašamo se na svojo izredno inteligenco, s katero mislimo, da rešujemo skoraj vse. Ampak dokler uporabljamo zgolj razum ostajamo ločeni in ločeni smo skrajno sebični ter destruktivni. Pa nismo ločeni, niti ne od tistih trupel, ki jih z načinom življenja tako množično puščamo za seboj. Doba igrišča, kjer smo preizkušali ločenost se končuje. Če želimo ostati, kot del evolucije Zemlje moramo postati del Življenja. Preklop na srčno zavest je prvi in najnujnejši korak. Nekdo je lepo rekel, da je najdaljša pot za človeka, če se le poda nanjo, dolga le 22cm. Iz glave v srce. Pravzaprav pa je polje srčne zavesti edini prostor, kjer se s konji lahko šele resnično srečamo. Sicer smo si preveč različni. 
- Sprejemanje odgovornost in zaupanja Sodobno življenje nam je vgradilo toliko iluzornih varnostnih mrež, saj noče, da bi sprejeli odgovornost do sebe, kajti potem ne bi več mogli podpirati sistema. Kaj pomeni odgovornost do sebe, do življenja in do različnih vlog v katerih se znajdemo? Kako reči ne in kako ukrepati, ko rečemo da? Za vse tiste, ki hočejo končno zaupati vase in vzeti Življenje v svoje roke. Kako pa ne boste izvedeli skozi teorijo, pač pa boste spoznali skozi prakso v konjskem poligonu. 
- Učenje čustvene agilnosti Konji živijo v trenutku, vsako čustvo je za njih zgolj informacija in če bi ostali zgolj malce dlje v enem čustvenem stanju, bi lahko spregledali naslednjega, kar bi znalo biti za njih usodno. Zato so mojstri čustvene agilnosti in posledično upravljanja z energijo, ki se ob tem sprosti. Kako hitro razumeti kaj nam čustvo sporoča in nato hitro postati nepopisan list za naslednjo informacijo je pravzaprav učenje izjemne budnosti in močnega čustvenega ravnovesja, kar ezoterika slika kot mirno gladino notranjega jezera- Zen stanje. V meditaciji vzpostaviti Zen stanje ni težko, za polno angažiranost v izzivih življenja pa nas konji trenirajo v njihovem svojevrstnem HorZen-u. 

Seveda pa ste vabljeni, da pridete tudi s svojim predlogom vrline, katero želite osvojiti.

Prepričana sem, da bomo s konji ustvarili prava orodja za vaše izkustveno učenje.

Center Kiron deluje v okviru društva za poglobljeno ekologijo TERRA ANIMA.