CENTER KIRON KIRONOVA UČENJA KONJESRČNI MLADI ČLANKI
Zakaj ime Kiron?
Grška mitologija pripoveduje o kentavru, pol človeku, pol konju, ki je bil izjemen zdravitelj, velik filozof, glasbenik, orakelj, spoštovan astronom, eden od prvih ekologov, inovativni učitelj in mentor herojem. Njegovo večplastno učenje je privabilo najboljše iz vsakega posameznika, spodbujal je k razvijanju talentov na način, ki je zaobjel njihove čustvene, mentalne, duhovne, fizične in energijske aspekte.
Kironova največja moč pa se skriva ravno v njegovem odkrivanju umetnosti zdravilstva. Mit govori o tem, kako ga je njegov učenec pri lokostrelstvu po nesreči zadel v koleno s strupeno puščico. V bolečini se je odplazil v podzemno jamo, da bi si olajšal sicer smrtno rano za nesmrtnike. Med preizkušanjem različnih načinov je razvil umetnost zdravljenja in te vrline kasneje naučil Asklepija, grškega boga medicine.
Ranjeni zdravilec je prispodoba mesta globoke rane, ki paradoksalno nosi seme velike moči. Ta arhetip nas povezuje z našim individualnim potovanjem k celosti, zabriše kulturni razdor med instinktom in intelektom in prinaša nove ideje, ki obljubljajo spremembo za jutrišnji dan, medtem ko črpa iz uveljavljenih moči današnjega dne. Tako je ime Kiron postal naš smerokaz, kateremu spoštljivo sledimo v raziskovanju združene človeške in konjske modrosti ter za nujno potrebno preobrazbo, ki jo ljudje potrebujemo v odnosu do konj. Kiron nam je začrtal smer, Pot pa sledi ženskim kentavrinjam.
Center Kiron deluje v okviru društva za poglobljeno ekologijo TERRA ANIMA.